Home | Biyografi | İbrahim Tatlıses

İbrahim Tatlıses

By
Font size: Decrease font Enlarge font

İbrahim Tatlıses, (Doğum adı: İbrahim Tatlı; 1 Ocak 1952; Şanlıurfa), Arap ve Kürt asıllı Türk şarkıcı, besteci, yapımcı, oyuncu, televizyon programcısı. Tatlıses Holding yönetim kurulu başkanı "Ayağında Kundura" türküsü ile ünlenen Tatlıses, günümüze kadar otuzdan fazla albüm çıkardı, birçok filmde oyuncu ve yönetmen olarak görev aldı ve 19 yıldır süren "İbo Show" 'da sunuculuk yapmıştır. Tatlıses, Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan ile Orta Doğu'da da tanınmaktadır.[2]

Müzik, televizyon ve sinemanın yanında İbrahim Tatlıses'in gıda, turizm, inşaat, iletişim (TV kanalı, radyo istasyonu), ulaşım gibi birçok alanda yatırımı bulunmaktadır. Özel hayatıyla da gündemde olan Tatlıses, 14 Mart 2011 tarihinde program çıkışı uğradığı silahlı saldırıdan ağır yaralı olarak kurtuldu.

Yaşamı 

Çocukluğu ve ilk yılları 

  « Çocuktum. 20 kuruş fazla kazanmak için sinemalarda 'Haydi buz gibi su' diye bağırarak su satıyordum. Bir gün koltukta oturan bir adam birden yerinden kalktı. 'Sus ulan eşek, seni mi dinleyeceğiz' diye suratıma 4 tokat attı. Ve o yediğim tokatlar beni buralara kadar getirdi.[4] »
 
(İbrahim Tatlıses)

1952'de Urfa'da - kendi tabiriyle bir mağarada - ciğerci Ahmet Tatlı’yla karısı Leyla’nın yedi çocuğunun en büyüğü olarak dünyaya geldi.[5][6] İbrahim Tatlıses'in babası Arap, annesi Kürt'tür. Tatlıses doğduğunda babası cezaevinde bulunmaktaydı.[6] Hiç bir zaman okula gitmez. Çocuk yaşlarda çalışmaya başladı: su satar, çığırtkanlık yapar. İnşaatlarda soğuk demir ustalığı yaptı. İnşaatta türkü söylerken Adanalı bir sinemacı tarafından keşfedildi.[7] İlk başlarda Adana'da daha sonra Ankara'ya gelerek burada gazinolarda, pavyonlarda sahne aldı.[8]1974'te Ankara'daki Kınalı Pavyon'da söylediği "Ayağında Kundura" ile ünlenerek önce Ankara Radyosu'na, sonra da bir yılbaşı gecesi televizyona çıktı.[5][4] 70'li yılların ortalarına doğru İstanbul'a geçerek burada sahne almaya başladı.[7] Burada, kendisine soyadını veren müzisyen Yılmaz Tatlıses ile tanıştı.[9] "Kara Kız" ile "Beni Yakma Gel Sevdiğim" adlarında 45'likler ile müzik dünyasına giriş yaptı. 30 Haziran 1976 tarihinde dışardan bitirdiği ilkokulun diplomasını Kilis'teki Kartalbey İlkokulu'ndan aldı.[5] 1978 yılında Ayağında Kundura-Ceylan filmiyle sinema sektörüne giriş yaptı. 1979 yılında Kara Yazma filminde Perihan Savaş ile rol aldı.

Sonrası 

Tatlıses, 1983'te Derya Tuna ile Günah filminde oynadı. 1987'de Tatlıses Müzik'i kurdu. 90'larda ünü, Yunanistan ve Orta Doğu'ya kadar genişledi. İbrahim Tatlıses aynı zamanda yönetmen, oyuncu, senarist, söz yazarı, köşe yazarı, besteci, programcı ve şarkıcı kimliğiyle de tanınmıştır. İbrahim Tatlıses'in sahip olduğu şirketler; gıda, film, yapım, turizm, havacılık ve yayıncılık gurubu dallarında faaliyetlerini sürdürmektedir.

İbrahim Tatlıses; 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan milletvekili genel seçimlerinde Genç Parti'den İstanbul 3. Bölge 1. sıradan milletvekili adayı oldu. Partisi, barajı aşamayınca milletvekili seçilemedi. 10 Mart 2008 tarihinde Neden adlı albümünü Mayıs 2009 da ise Yağmurla Gelen Kadın adlı albümünü piyasaya sürmüştür. Ayrıca bu albümde çok konuşulan ve tartışılan "Şemmame" adlı Kürtçe türkü de bulunmaktadır. 2009'da yıllarca söz ve beste aldığı sanatçı Yıldız Tilbe ile müzikal olarak tüm bağını kopardığını açıklamıştır.[10] 2010 yılında son albümü Hani Gelecektin'i piyasaya çıkardı.

14 Mart 2011 gecesi Beyaz TV'de yayınlanan İbo Show programı çıkışında Maslak'ta uzun namlulu silahla açılan ateş sonucu kafasından yaralandı. Akabinde hastaneye kaldırılan Tatlıses, 6 saat süren ameliyat sonucu yoğun bakım ünitesine bağlandı. Doktorlar tarafından yapılan resmî açıklama şöyleydi; "Sanatçının hayatî tehlikesi var ama ilk başladığımız noktaya göre daha az." Saldırıda İbrahim Tatlıses'in asistanı Damla Buket Çakıcı da yaralanmıştır. Gri Fiat Linea marka arabadan yapıldığı öğrenilen saldırı hakkında geniş çaplı bir soruşturma başlatılmış, 16 Mart 2011 tarihi itibariyle araç bulunmuştur. Suikastin bir numaralı zanlısı Abdullah Uçmak yakalanmıştır.[11]

İki hafta boyunca Acıbadem Maslak Hastanesi'nde yoğun bakımda kalan sanatçı, 28 Mart 2011 günü doktorlarının yaptığı açıklamaya göre yoğun bakımdan çıkarıldı, böylece hayati tehlikesi ortadan kalkmış oldu. 6 Nisan 2011 tarihi itibari ile ailesi tedavilerin Almanya da sürdürülmesi isteği ile Tatlıses'i Türkiye Cumhuriyetine ait uçakla Almanya'ya götürmüşlerdir.[12]

İbrahim Tatlıses 2011 Türkiye genel seçimlerinde Şanlıurfa'dan bağımsız milletvekili adayı oldu fakat sonradan adaylığını geri çekti. Tatlıses bu seçimlerde önce Adalet ve Kalkınma Partisi'ne adaylık başvurusunda bulunmuş ancak bu partiden aday gösterilmemişti.[13][14]

Özel hayatı 

Evlilikleri 

İbrahim Tatlıses, ilk evliliğini Urfa'da Adalet Durak ile yaptı. Çiftin üç çocuğu oldu. 1979 yılında Kara Yazma filminde tanıştığı Perihan Savaş ile birlikteliği başladı. Savaş'la evliliğinden Melek Zübeyde adında bir kız çocuğu oldu. 9 Ağustos 1984 tarihli gazetelerde yer alan haberlerde şu belirtildi: "İbrahim Tatlıses tarafından kaçırıldıktan sonra yedi saat boyunca dövüldüğünü ileri süren film oyuncusu Perihan Savaş, savcılığa başvurarak Tatlıses'in ruh hastası olduğunu söyledi ve tutuklanmasını istedi. Savaş'ın gözünün morarmış, sol kaşının da patlamış olduğu görüldü. Tatlıses polisteki sorgusunda "Savaş çocuğumun annesidir. Sağda solda dolaşmasını bir erkek olarak gururuma yediremedim" ifadelerini kullanmıştır.[4]Savaş, sonrasında Tatlıses ile olan ilişkisini bitirdi. 1983'te Günah filmini çekerken tanıştığı Derya Tuna'yla ilişkisinden "İdo" (İbrahim) adında bir oğlu oldu.

İbrahim Tatlıses, 27 Eylül 2011'de Ayşegül Yıldız'la hastanede evlendi. Çiftin nikahını Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül kıyarken, Fatih Terim de nikah şahidi oldu.[15]

Diskografi 

Filmografi 

Yıl Film Rol Notlar
1978 Sabuha Faruk  
Ayağında Kundura / Ceylan İbrahim  
Toprağın Oğlu    
1979 Kara Yazma İbo  
Kara Çadırın Kızı İbrahim  
Fadile İbrahim  
1980 Ayrılık Kolay Değil İbrahim  
Çile İbo  
1981 Seni Yakacaklar    
Yaşamak Bu Değil İbrahim  
Tövbe Mehmet  
1982 Yalan Yusuf  
Alişan Alişan  
Nasıl İsyan Etmem    
1983 Yorgun İbrahim  
Günah Yaşar  
Futboliye   Konuk Oyuncu
1984 Sevdalandım Urfalı Kemal  
Ayşem İbrahim  
1985 Mavi Mavi Kerim  
Sevmek Hasan  
Yalnızım Ferhat  
1986 Gülümse Biraz Urfalı İskender  
Yıkılmışım Ben Yusuf  
Sarhoş İbrahim  
1987 Allah Allah İbrahim  
Gülüm Benim Hıdır  
Dertli Dertli    
1988 Aşıksın İbrahim  
Hülya İbrahim Tatlıses  
Bir Kulum İşte Urfalı Ferhat  
Kara Zindan Cemal  
Ben İnsan Değil Miyim    
1989 Ceylan İbrahim  
Fosforlu Şahin  
1992 Aşık Oldum    
1993 Tetikçi Kemal Kemal, Yılmaz  
1997 Fırat Yusuf  
2006 Bulamadım Ali  

Kaynaklar 

  1. ^ http://www.ntvmsnbc.com/id/25192044/
  2. ^ http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-12730390
  3. ^ [http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=3539938&tarih=2005-11-19
  4. ^ a b c "İbo hedefi vurdu!". 15 Mart 2011 tarihinde erişildi.
  5. ^ a b c "Hangi İbo". 15 Mart 2011 tarihinde erişildi.
  6. ^ a b "Mağarada doğdu". 15 Mart 2011 tarihinde erişildi.
  7. ^ a b "İnşaattan duyulan yanık ses". 15 Mart 2011 tarihinde erişildi.
  8. ^ "İdolü Yılmaz Güney". 15 Mart 2011 tarihinde erişildi.
  9. ^ "Soyadını değiştirdi". 15 Mart 2011 tarihinde erişildi.
  10. ^ Açtı Ağzını yumdu gözünü gazete haberi
  11. ^ "İbrahim Tatlıses Başından Vuruldu". 14 Mart 2011 tarihinde erişildi.
  12. ^ "Tatlıses'in hayati tehlikesi sona erdi". 28 Mart 2011 tarihinde erişildi.
  13. ^ Tatlıses'in hastanedeki ilk fotoğrafları 20 Nisan 2011 tarihinde erişilmiştir.
  14. ^ İbrahim Tatlıses bağımsız aday oldu 20 Nisan 2011 tarihinde erişilmiştir.
  15. ^ "İbo’dan sürpriz nikâh"Milliyet gazetesi internet sitesi (27 Eylül 2011). 28 Eylül 2011 tarihinde erişildi.

Subscribe to comments feed Comments (1 posted)

avatar
Chandra 18/10/2012 04:27:34
İstanbul on 22 Kasım 2011 Eylfcl 2010 61.63000Eylfcl 2011 102.70000Ortalama Artış : % 66Altın fiyatalrındaki bu artış gere7ekten olağanfcstfc bir durum. Şimdi ekedominon anlayan bir e7ok arkadaşın yukarıdaki yorumlarını inceledim. Genel kanı Altın fiyatlarındaki artışın sfcreceği yf6nfcnde, ben de bu fikirlere katılıyorum tabi, ancak benim farklı bir dfcşfcncem var. Son 1 yılda altın fiyatları %66 gibi bir oranda artış gf6sterdi. d6nfcmfczdeki bir yıllık sfcree7te bu beklentinin olmayacağını sf6yleyen arkadaşlara sorum şudur, dfcnyada yada fclkemizde bir yıldan daha iyi bir istikrar yada ekonomimi mevcut. Altın fiyatlarındaki beklentileri neden az gf6rfcyorsunuz, her gee7en gfcn fclkeler batıyor, bir e7ok fclke savaşın eşiğinde! Altın fiyatlarındaki artışın bir f6nceki yıldan daha az olacağını dfcşfcnmfcyorum. İnsanlarada yatırımlarını bu doğrultuda yapmalarını ısrarla tavsiye ederim.
total: 1 | displaying: 1 - 1

Post your comment

Please enter the code you see in the image:

Captcha
  • Email to a friend Email to a friend

Tagged as:

No tags for this article

Rate this article

0